Ush, äckligt!!!

Kommentera
Denna matkamp med barnen. En förr aldrig sinande källa till diskussion, oro och frustration. Där har man stått i köket och lagat mat som tydligen inte faller herrrarna i smaken för att solen står i zenit och månen är i väst.. Ungefär så logiskt kan det kännas när argument som att det är prickar i såsen eller att det smakar lök- fast det inte ens är lök i, haglar då vi samlas king middagsbordet och barnen vägrar äta. Tidigare har vi här hemma kört på den gamla goda stilen och förklarat att detta är det som bjuds och att det inte blir något annat. Men så gör vi inte längre, men hur vi gör, det kommer vi till strax..
(null)
Solen står i zenit och månen i väst..?!

 Min äldsta herre Isak är ganska principfast när det gäller mat, provsmakar inte gärna och håller sig till sådant han känner till och direkt kan se innehållet av. Vi har tjafsat en hel del vid middagsbordet, men för några månader sedan sa jag och David till varandra att nu slutar vi tjata. Matsituationerna var mer förknippade med negativ stress än den härliga stund vi önskade. Och framför allt så smakade han ju inte på fler saker när vi trugade, snarare tvärtom. Vi hade målat in oss i ett hörn. 
 
Mat ska vara lustfyllt, gott och upptäckas med nyfikenhet av både stora och små. 
 
Jag resonerade såhär. Om Isak inte vill eller vågar smaka på det vi äter till middag så kommer inte lusten att växa när vi suckar, argumenterar eller tvingar honom till det. Så om nu inte maten faller i smaken för stunden och Isak får något annat att äta som är späckat med nyttigheter och näring lite senare istället så spelar det ingen roll. När han är 22år kommer han ändå sitta vid middagsbordet och äta det som serveras och förhoppningsvis då minnas stunder som var trevliga och inte förknippade med tvång från barndommens middagar. 
 
Det viktigaste är ändå att han får i sig näring och att vi skapar en positiv upplevelse till mat. Riktig mat.

(null)
 
TIPS på näringsrik matersättning när middagen skitit sig: 
  • Smoothie (Mixa bär, råa ägg, havremjölk, ev fet turkisk yoghurt och ös gärna ner färsk spenat eller varför inte avocado, i smyg förstås om ätaren är en notorisk skeptiker) 
  • Kokt ägg (bra att alltid ha en skål i kylen för kritiska hungerstunder som kan komma fort på!)
  • Johannaplättar (Mosa en banan, två ägg, mixa 1/2-1 dl havregryn till mjöl, lite salt och kanel. Vispa ihop och stek i plättlagg i kokosolja med eller utan smak) Perfekta att ha i frysen! 
  • Lila frögröt (1dl havre/kokosmjölk, 1/2 msk chiafrön, 1/2msk solrosfrön, 1msk havregryn, en nypa krossat paltbröd för järnet, en nypa kardemumma och en rejäl dos blåbär, kokas till önskad konsistens.) 
Bon appetit! 
/Fru Skilbergskan 

(null)
Otto njuter kvällssmoothie

Lila frögröt - proppad med antioxidanter