
Förskolepedagogen: Idag har Isak ätit jättebra!
Jag: Jaha, så bra, vad var det för mat då?
Förskolepedagogen: Chicken nuggets!
Jag vänder mig om mot Isaks fack och muttrar tyst för mig själv "jaha, men då hade han gärna fått äta ingenting.."
För drygt fyra år sedan fick jag insyn i kommunala föskolans matvärd på nytt när Isak började där. I vissa avseenden har det blivit bättre sedan jag själv gjorde karriär med hockeyfrilla på Römossens dagis på 80-talet. Det serveras ju faktiskt inte längre
kräm, saftsoppa och äppeljuice till mellis, vilket är en rejäl förbättring. Dock känns det som att det också är det enda som är bättre i matväg jämfört med förr.

Undertecknad i h-h-hockeyfrilla 🤙
Jag minns vår kokerska Gittan på Römossen. Hon harde ett walk in skafferi där det luktade peppar och kanel, ett rejält kylrum med såna där roliga gummiremsor som hängde ner i dörröppningen och kastruller så stora att man kunde gömma sig i dem. Maten
lagades med hjärta och på plats. Det doftade i korridorerna när hon stod och rörde i trollgrytorna och när maten var färdig serverades den. Förutom att maten ska dofta, smaka och upplevas så ska den framförallt ge barnen på förskolan näring
så att de kan växa och vara friska. En utopi, långt ifrån verkligheten för dagens barn på den kommunala förskolan.
På vår förskola (som i alla andra avseenden är ett toppenställe) serveras mat som lagats eller värmts centralt på sjukhuset här i Torsby. Maten transporteras sedan och hålls i värmeskåp i flera timmar innan servering. Vi har kokerska som gör
så gott hon kan, och under åren har barnen fått uppleva månadens grönsak med stor nyfikenhet, men så mycket mer än så går inte att göra eftersom det mesta sköts centralt.

Förskolemenyn kommande vecka. Jag efterlyser mer näringstät mat som gör våra växande barn friska och starka, inifrån och ut!
I stort sett serveras samma mat också till sjukhusets patienter. Som du ser på bilden ovanför så genomsyras måltiderna redan av socker och stärkelse men patienterna på sjukhuset har ytterligare plusmeny på sockersidan då de också serveras
måltidsdryck/juice och efterrätt till varje måltid. Jag tackar min lyckliga stjärna att mina barn slipper det på förskolan i alla fall.
Det serveras alltså sockerstinn mat till cancersjuka, när vi vet att cancertumörer växer och frodas av socker.
Det serveras smörgås och juice till patienter med diabetes när vi vet att de bli sjukare av socker och stärkelse.
Det serveras närigsfattig varmhållen mat till våra barn som ska växa, vara friska och bli starka.

Egen upplevelse av frukost från sjukhusvistelse. Heja ägg! Heja ost!
Vi pratar alltså om mat som många gånger gör oss mer sjuka än friska. Ganska kontraproduktivt kan jag tycka.
Detta uppmärksammas nu av FOOD PHARMACY som är initiativtagare till #SJUKMAT. Hashtaga #sjukmat på sociala medier och dela med dig av dina erfarenheter när det kommer till kost inom vård och omsorg. N
är10 000 berättelser uppnåts kommer Food Pharmacy att ta detta vidare till vår socialminister som en start till förändring. Låt oss tillsammans jobba för mat som gör oss friska och starka!